بورس کالج در این مقاله آموزش رایگان فارکس به بررسی تأثیر اقتصاد چین بر نرخ ارزهای فارکس میپردازد.
امروزه بازار فارکس کاربران زیادی را به خود میبیند. این بازار مالی برای تحلیلگران جذابیت خاصی داشته و این موضوع سبب میشود اطلاعات مهم اقتصادی در بازار به دقت مورد بررسی قرار بگیرد. کشور چین به عنوان یک ابر اقتصاد تاثیرات مستقیم و غیر مستقیم زیادی را بر روی بازارهای مالی علیالخصوص بازار فارکس میگذارد. این تاثیرات توسط تحلیلگران به دقت بررسی و به معاملات منتقل میشود.
حال این سوال مهم پیش میآید که این تاثیرات چگونه سنجیده میشوند؟ آیا این تاثیرات نتیجه مستقیم بر روی جفتارزهای بازار فارکس دارند یا تاثیر معکوس؟ در این مقاله تصمیم داریم صفر تا صد تاثیر اقتصاد چین بر نرخ ارزهای فارکس را بررسی کنیم. با مطالعه این مقاله، از سایر منابع موجود بینیاز خواهید شد. بنابراین توصیه میکنیم تا پایان این مقاله همراه دانشکده بورس باشید.
بررسی کوتاه رشد اقتصادی در چین
چین در سالیان گذشته با تولید انبوهی که داشته به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان لقب گرفته است. این کشور در دو دهه گذشته رشد اقتصادی چشمگیری را تجربه کرده و از سال 2000 تا 2020 توانسته میزان تولید ناخالص داخلی (GDP) خود را سالانه حدود 10% افزایش دهد. این رشد اقتصادی در اکثر مولفهها ناشی از افزایش صادرات و بهبود زیرساختهای مختلف و بنیادی است.
جالب است بدانید با بررسیهای صورتگرفته، مشخص گردید در سال 2023، تولید ناخالص داخلی چین به بیش از 17 تریلیون دلار رسیده؛ بخش جالب این آمار، این است که عدد مذکور حدود 18 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل میدهد. این موضوع خود گواه این است که اقتصاد چین به سرعت در حال رشد بوده و پویایی خود را از دست نداده است.
بررسی تاثیر سیاست های پولی چین بر بازارهای جهانی
در سالهای گذشته، سیاست نرخ ارز چین دستخوش تغییراتی شده است. این تغییرات باعث حرکت سیستم نرخ ارز ثابت به سمت سیستم نرخ ارز شناور شده که یک تغییر شگرف محسوب میشود. بانک مرکزی چین (PBOC) از سال 2005 تصمیم گرفت که ارز یوان (ارز رسمی کشور چین) در یک سطح کنترلشده در سبد ارزی نوسان کند. اصلیترین هدفی که پشت این تصمیم نهفته، افزایش میزان جهانیشده یوان و حفظ ثبات اقتصادی آن در برابر نوسانات شدیدی که گاه و بیگاه شکل میگیرد، است.
جالب است بدانید در سال 2023 در کشور چین میزان نرخ بهره به 3.65% کاهش یافت. این اقدام باعث شد اقتصاد چین حمایت و رشد محسوسی مشاهده شود. همچنین این اقدام باعث شد ارزش یوان نسبت به دلار کاهش یابد. این موضوع خود یکی از تاثیرات اقتصاد چین را بر روی بازارهای جهانی نشان میدهد.
بررسی 3 شاخص مهم اقتصادی چین و تاثیر آن بر روی نرخ ارز
در ادامه بررسیها، تصمیم داریم 3 شاخص مهم نرخ بهره، نرخ تورم و تراز تجاری کشور چین را بررسی کنیم. هدف از این بررسی، سنجش میزان تاثیرپذیری این مولفهها بر نرخ ارز و بازارهای جهانی است.
نرخ بهره:
سیاستهای پولی اتخاذ شده توسط بانک مرکزی چین علیالخصوص نرخ بهره تاثیرات زیادی روی یوان گذاشته است. به عنوان مثال، افزایش نرخ بهره در چین منجر به تقویت یوان میشود؛ علت این امر نیز ترغیب سرمایهگذاران به سرمایهگذاری و کسب سود بیشتر است.
نرخ تورم:
نرخ تورم به صورت مستقیم روی قدرت خرید مردم چین تاثیر میگذارد. طبق آمار و بررسیهای انجامشده، مشخص گردید که در سال 2023، نرخ تورم حدود 1.5 درصد بود. به عنوان مثال هرچقدر نرخ تورم در کشور چین بیشتر شود، قدرت یوان کاهش پیدا میکند.
تراز تجاری:
تراز تجاری به میزان صادرات و واردات یک کشور اشاره دارد. در صورتی که تراز تجاری یک کشور مثبت باشد، نشان از آن دارد که میزان صادرات از میزان واردات بیشتر و شاهد یک اقتصاد پویا هستیم. طبق بررسیهایی که در سپتامبر 2024 انجام شد، تراز تجاری کشور چین به مقدار 78 میلیارد دلار رسیده است. این موضوع نشاندهنده عملکرد قوی چین در حوزه صادرات بوده و این موضوع منجر به تقویت ارزش یوان میشود. علت این امر نیز تقاضای بیشتر کالاها و خدمات چینی است که به تناسب آن، میزان استفاده و معاملات یوان نیز افزایش پیدا میکند.
بررسی تاثیر عوامل مختلف و رخدادهای مهم جهانی بر نرخ ارز یوان
تمام مولفهها و فاکتورهای موجود در جهان تحت اختیار افراد و دولتها نیست. به عنوان مثال پاندمی کووید 19 از جمله بیماریهایی بود که تاثیرات زیادی روی تمام سطوح و اقتصاد جهان گذاشت. همینطور جنگ و تنشهای سیاسی نیز دیگر موضوعی است که همواره اقتصاد یک کشور مانند چین را تحت تاثیر خود قرار میدهد. در ادامه به بررسی دو عامل مهم در این زمینه یعنی رکودهای اقتصادی و تنشهای تجاری میپردازیم.
رکودهای اقتصادی:
اتفاقات و رخدادهای اقتصادی مانند کووید 19 روی اقتصاد کشورها، تاثیرات زیادی گذاشته است. شوک اقتصادی به کشورهایی مانند آمریکا و چین، از جمله تاثیراتی است که علاوه بر یک کشور، جامعه جهانی و بازارهای مالی را نیز تحت تاثیر خود قرار میدهد. در این خصوص و شیوع کووید 19، ابتدا ارزش یوان در کشور چین کاهش یافت اما با گذشت زمان و روند بهبودی، این ارز به شدت تقویت شد و اقتصادهای زیادی در جهان را پشت سر گذاشت.
تنشهای تجاری:
یکی دیگر از موضوعاتی که به شدت اقتصاد یک کشور را درگیر میکند، تنشهای تجاری است. یکی از اصلیترین تنشها که منجر به ضعف اقتصاد یک کشور میشود، تنش با آمریکا است. هرچه این تنشها بیشتر شود، ارزش پولی تضعیف شده و این موضوع روی نرخ ارزهای دیگر در بازار تاثیر خود را میگذارد.
بررسی تاثیرپذیری و همبستگی یوان و سایر ارزها
معمولا عملکرد سایر ارزها، میتواند باعث تغییرات در ارز دیگری شوند. به عنوان مثال تقویت یوان نسبت به دلار آمریکا منجر به کاهش صادرات چین میشود و معمولا این تاثیرپذیری از میزان عملکرد ارزها بیشتر است. برای مثال اگر میزان تقویت یوان نسبت به دلار آمریکا 2 درصد باشد، احتمالا این تاثیر روی میزان صادرات به مقدار 3 درصد کاهش پیدا میکند.
این حساسیتها روی بازار فارکس و بازارهای مالی به شدت تاثیر گذاشته و نشان از آن دارد که همبستگی یوان چین که ناشی از تحولات سیاسی و اقتصادی است و سایر ارزها، میتواند اقتصاد چین را دچار تغییرات کند.
بررسی تاثیر تحولات اقتصادی و سیاسی روی نرخ ارزها
تحولات اقتصادی و سیاسی همواره روی تمام ابعاد و مولفههای رشد یک کشور تاثیر میگذارد. این موضوع برای کشورهایی مانند آمریکا و چین بیشتر از سایر کشورها است. در ادامه به بررسی این دو پارامتر مهم میپردازیم:
تحولات اقتصادی:
رشد اقتصادی چین منجر به افزایش تقاضا برای کالاهای چینی میشود. این موضوع باعث شده یوان چین به شدت رشد پیدا کرده و تقویت شود. علاوه بر ارز چین، ارز کشورهای همسایه و کشورهای تولید کننده مواد اولیه نیز به تبع این رشد اقتصادی، تقویت میشوند.
علاوه بر این تغییرات نرخ بهره چین نیز باعث همبستگی بین یوان چین و سایر ارزها میشود. به عنوان مثال اگر بانک مرکزی چین نرخ بهره را افزایش دهد، آنگاه به دلیل سرمایهگذاری بیشتر، یوان تقویت و ارز کشورهای دیگر تضعیف خواهد شد.
تحولات سیاسی:
تنشها و تحولات سیاسی، عاملی بسیار مهم برای رشد اقتصادی به حساب میآیند. تنشهای تجاری میان آمریکا و چین تاثیرات زیادی بر همبستگی ارزها داشته و این موضوع خود منجر به تحرک و نوسانات ارزها در بازار فارکس میشود. به عنوان مثال در سال 2018 و هنگامی که تنش سیاسی بین آمریکا و چین آغاز شد، یوان تاثیرات زیادی را از این تحرکات پذیرفت و ارزش خود را نسبت به سایر ارزها مانند دلار استرالیا و کانادا از دست داد. این موضوع در ادامه نیز صادرات چین را به شدت تحت تاثیر قرار داد و باعث کاهش آن شد.
البته که اتخاذ سیاستهای مهم بانک مرکزی چین نیز میتواند تاثیرات زیادی را در این رویه داشته باشد. به عنوان مثال در سال 2023، این مرجع تصمیم گرفت نرخ بهره موجود را کاهش دهد. این اقدام منجر به تضعیف یوان شد و ارز کشورهای همسایه مانند ین ژاپن و وون کره جنوبی نیز تحت تاثیر این موضوع به سبب نشأت گرفتن از تغییرات کشور چین قرار گرفتند.
نکات مهم برای معاملهگران بازار فارکس
همانطور که عنوان شد همبستگی ارز کشورهای مختلف میتواند تاثیرات زیادی را در بازارهای مالی بگذارد. یوان از جمله ارزهایی است که همبستگی زیادی داشته و تاثیرات زیادی را به همراه دارد. توصیه میکنیم حتماً به این همبستگیها و تاثیرات آن دقت کنید تا بتوانید در پیشبینیها، نوسانات ارزهای مختلف را به درستی بررسی کنید.
سعی کنید ریسک ناشی از بحرانهای اقتصادی، شرایط سیاسی منطقه و… را در نظر بگیرید. این عوامل ممکن است به صورت غیر مستقیم روی بازار تاثیر بگذارند.
تأثیر اقتصاد چین بر نرخ ارزهای فارکس
جمع بندی نهایی؛ آینده اقتصادی چین چگونه است؟
چین در زمره ابر قدرتهای جهان در زمینه اقتصاد قرار دارد. از این رو پیشبینی آینده و بررسی اقتصاد آن میتواند بسیار مفید باشد. در ارتباط با آینده اقتصادی چین، باید عنوان کرد که این مولفه مهم به ویژگیهای گوناگونی بستگی دارد. نوآوریهای مختلف، کاهش وابستگی به واردات، افزایش صادرات، سیاستهای داخلی، اتخاذ فرآیندهای دیجیتالی، رشد پایدار، سیاست مطلوب و… از جمله عواملی است که میتواند به صورت مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد چین را درگیر و رشد آن را متلاطم کند.
توصیه میکنیم اخبار اقتصادی مهم چین را بررسی و تاثیرات آن را روی سایر ارزها دنبال کنید. این عوامل سبب میشود در کنار مدیریت سرمایه، بتوانید معاملات خوبی را در بازار فارکس تجربه کنید. در پایان امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید. شما میتوانید سایر مقالات دانشکده بورس را مطالعه و اطلاعات ارزشمند مختلفی را در زمینه بازارهای مالی کسب کنید.