بورس کالج در این مقاله آموزش رایگان فارکس به بررسی حمایت و مقاومت در فارکس و نحوه معامله در حمایت و مقاومت میپردازد.
اگر تاکنون در بازار های مالی فعالیت داشتهاید، به احتمال زیاد نام مفهومی به نام حمایت و مقاومت را شنیدهاید. قیمت یک دارایی در بازارهای مالی بر اساس نبرد بین خریداران و فروشندگان تعیین میشود. در واقع فروشندگان سعی دارند با عرضه دارایی خود، قیمت آن را به مقدار حداقلی تبدیل کنند. در طرف مقابل نیز خریدارانی وجود دارند که با درخواست خرید و تقاضا، قیمت دارایی را افزایش میدهند.
در این بین هرگاه خریداران اقدام به تقاضا در بازار کنند، قیمتها رو به افزایش و هرگاه فروشندگان در بازار اقدام به عرضه کنند، قیمتها رو به کاهش میباشد. بنابراین بازار همواره صحنه نبرد بین خریداران و فروشندگان است. اغلب این افراد سعی میکنند در محدودههای مشخصی اقدام به حضور کنند. به عنوان مثال اعداد رند از جمله قیمتهایی است که بسیاری از خریداران یا فروشندگان در آن برهه زمانی و با آن قیمت وارد بازار میشوند.
این جابهجایی قیمتها و تغییر سمت و سوی بازار بوسیله محدودههایی بهنام حمایت و مقاومت شکل میگیرد. در واقع قیمتها از جانب معاملهگران در نقاطی معین و مشخص تغییر پیدا میکند. به این محدودهها حمایت و مقاومت گفته میشود.
در این مقاله تصمیم داریم به صورت کامل و جامع درباره محدوده حمایتی و مقاومتی در بازارهای مالی صحبت کنیم. اگر علاقهمند به دریافت اطلاعات در این زمینه هستید یا در نظر دارید وارد بازارهای مالی شوید اما اطلاعات کافی درباره آن ندارید، توصیه میکنیم تا پایان این مقاله همراه دانشکده بورس باشید.
بررسی سطوح حمایت و مقاومت در بازارهای مالی
قیمت در بازارهای مالی از ۲ منظر قابل جابهجایی است. نخست حالتی که در آن خریداران با تقاضای خود فشار خرید را به بازار تحمیل میکنند. در این حالت بازار شکل و شمایل صعودی به خود میگیرد. در طرف مقابل حالتی ایجاد میشود که در آن فروشندگان با فشار فروش و عرضه دارایی خود، قیمت را به سمت و سوی نزولیشدن پیش میبرند.
در این بین محدودهها یا ترازهایی از قیمت بهوجود میآید که تحلیلگران در علم تحلیل تکنیکال از آن به عنوان یک رکن مهم در جهتدهی بازار یاد میکنند. در واقع عرضه و تقاضا باعث میشود دو مفهوم مهم محدوده حمایتی و مقاومتی شکل بگیرد. علاوه بر تحلیل تکنیکال، در بحث روانشناسی معاملاتی نیز این محدودهها نقش بسیار کاربردی دارند و از آنها برای تعیین قیمت و پیشبینی قیمت در آینده استفاده میشود.
سطوح حمایت در فارکس چیست ؟
حمایت (Support) در فارکس(forex) به سطوحی اطلاق میشود که برای خریداران از جذابیت خاصی برخوردار بوده و با رسیدن قیمت به چنین سطحی، وارد بازار شده و سفارشات خرید خود را در بازار اجرا میکنند. این مهم باعث افزایش تقاضا و به تبع افزایش قیمت منجر خواهد شد. علت اصلی ایجاد چنین حالتی، این است که میزان تقاضا بر میزان عرضه برتری پیدا میکند.
سطوح مقاومت در فارکس چیست ؟
در طرف مقابل، عرضه (Resistance) در فارکس به محدودهای گفته میشود که فروشندگان علاقهی زیادی به حضور در بازار پیدا کرده و از آن قیمت برای ورود به معامله استفاده میکنند. در این حالت اگر قدرت عرضه بر قدرت تقاضا فزونی یابد، قیمتها دچار کاهش شده و فروشندگان به اصطلاح سوار بازار میشوند.
علت تشکیل محدوده حمایتی و مقاومتی و تشخیص اعتبار آن
محدوده حمایتی یا مقاومتی از تجمیع چند نقطه در کف یا سقف یک نمودار قیمتی ایجاد شده که با اتصال این نقاط به یکدیگر، نوع معناداری از محدوده تشکیل میشود. در رابطه با علت تشکیل چنین محدودهای، باید به ارزش دارایی مورد معامله اشاره کرد. در این محدوده اغلب معاملهگران با بررسی بازار به این نتیجه میرسند که قیمت کنونی برای انجام معامله ارزنده بوده و به همین علت وارد بازار میشوند.
این ارزندهبودن متناسب با حضور در کف یا سقف میتواند متفاوت ارزیابی شود. به عنوان مثال خریداران با ارزیابی یک محدوده در کف نمودار معاملاتی، متوجه میشوند که قیمت از این مقدار بیشتر کاهش پیدا نمیکند؛ بنابراین میزان تقاضا افزایش پیدا میکند و این موضوع زمینهساز افزایش قیمت خواهد شد.
برای اینکه بتوانیم اعتبار یک محدوده حمایتی یا مقاومتی را بررسی کنیم، باید چند موضوع را در نظر بگیریم. نخستین موضوع، شیب خط یا محدوده ترسیمی است. هر چه این خط یا محدوده به شکل افقیتر ترسیم شده باشد، اعتبار آن بیشتر است. بنابراین اگر محدوده کامل افقی باشد، اعتبار از آن از هر حالتی بیشتر است. مورد دوم از نحوهی بررسی و تعیین اعتبار یک محدوده، میزان و تعداد برخوردارها با آن است. به عنوان مثال اگر در یک محدوده حمایتی، قیمت ۳ بار به این محل مراجعه و هر ۳ بار آن مورد حمایت و افزایش قیمت قرار گرفته باشد، این محدوده مطمئن و قوی قلمداد شده و از آن برای ورود به بازار استفاده میشود.
چگونه باید یک محدوده حمایتی یا مقاومتی ترسیم کنیم؟
حال که با مفهوم خطوط و مناطق حمایتی و مقاومتی آشنا شدیم، نوبت آن رسیده که نحوهی ترسیم و استفاده از آنها را نیز آموزش ببینیم. برای انجام این کار، کافیست ابتدا وارد پلتفرم تکنیکال خود شوید و نمودار دارایی مورد نظر را انتخاب کنید. حال باید از نوار تنظیمات، گزینه مربوط به رسم خط را انتخاب کنید. معمولا گزینه نخست ترسیم خط معمولی است که در اینجا به کارمان میآید. اگر تصمیم دارید منطقه مربوط به حمایت یا مقاومت را ترسیم کنید، باید ابزار ترسیم اشکال را انتخاب نمایید.
در این بخش برای اینکه بتوانید محدوده حمایتی یا مقاومتی را نمایش دهید، باید شیب خط مورد نظر را پیدا کنید. معمولا منطقهای که در آن قیمت بارها به آن حمله کرده ولی در شکست آن ناموفق بوده به عنوان محدوده یا خط حمایتی/مقاومتی شناخته میشود. این محدوده متناسب با هر نمودار و حالتی متفاوت بوده و این موضوع به خوبی نمایانگر این است که باید علم تکنیکال و تحلیل نمودار را بلد باشید تا بتوانید از این ابزار استفاده کنید.
تبدیل خطوط حمایت و مقاومت به یکدیگر
شاید عنوان این بخش کمی برایتان جالب باشد. مگر میشود خطوط حمایتی یا مقاومتی به یکدیگر تبدیل شوند؟ در پاسخ باید بگوییم بله، یکی از نکات شگفتانگیز این ابزار همین تبدیل به یکدیگر است. البته این موضوع برای زمان و مکان مناسب بوده و در هر حالتی امکانپذیر نمیباشد. اگر محدودهای بارها توسط قیمت شکسته نشود، بیانگر این است که محدودهی مورد نظر از قدرت زیادی برخوردار است. حال اگر پس از گذشت مدتی، این محدوده شکسته شده و قیمت از آن گذر کند، به اصطلاح میگوییم محدودهی مورد نظر شکسته و به نقطهی مقابل خود تبدیل شده است.
این موضوع را با ذکر مثالی بهتر یاد خواهیم گرفت. فرض کنید دارایی X در قیمت ۱۰ دلار دارای مقاومت است. بارها این دارایی در بازههای زمانی مختلف به این محدوده یورش برده اما هر بار ناموفق به شکست آن بوده است. پس از گذشته مدتی و با استفاده از عوامل مختلف از جمله حجم مناسب، این دارایی با قدرت محدوده مورد نظر را شکسته و تا قیمت ۱۱ نیز افزایش پیدا میکند. حال فشار فروش کمی زیاد شده و قیمت کمی عقبنشینی میکند. این پروسه تا حوالی قیمت ۱۰ ادامه پیدا میکند اما در این قسمت با افزایش حجم و تقاضا رو به رو شده و قیمت تا مقادیر بیشتر مانند ۱۲ و ۱۳ حرکت میکند.
همانطور که مشاهده کردید در ابتدا محدوده قیمتی ۱۰ دلار برای این دارایی به عنوان یک محدوده مقاومتی وجود داشت. پس از بارها تلاش، سرانجام این دارایی توانست محدوده را شکسته و به بالای آن رشد کند. بنابراین مشاهده میکنید که در ابتدا این محدوده مقاومتی بوده اما پس از آنکه شکسته شده، تبدیل به یک محدوده حمایتی شده و اجازه نمیدهد قیمت به پایینتر از آن نزول پیدا کند. این موضوع حالت عکس نیز دارد و میتوان برای آن نیز استفاده کرد. بنابراین بدین صورت این دو محدوده میتوانند به یکدیگر تبدیل شوند.
نکتهی مهمی که در این بخش قابل ذکر است، پولبک قیمت به محدوده شکستهشده بر اعتبار این تبدیل میافزاید. در واقع اگر سطح شکسته شده باشد، در صورتی که قیمت دوباره به آن محدوده حرکت کند، اطمینان بیشتری از تبدیل این مناطق به یکدیگر ایجاد خواهد شد.
چگونه در محدود حمایت و مقاومت معامله کنیم؟
تا به اینجا متوجه شدهاید که محدودههای حمایتی و مقاومتی چه فایدهای دارند و چگونه ترسیم میشوند. در این بخش میخواهیم بگوییم چه جوری باید با این محدودهها معامله انجام داد و از آنها سود دریافت کرد. فرض کنید یک محدوده مقاومتی را شناسایی کردید. حال باید متناسب با بازه زمانی مورد نیاز، منتظر بمانید تا این دارایی به سطح مورد نظر حمله کرده و در صورت قویبودن حمله، این محدوده شکسته شود. نخستین حالتی که میتوان برای ورود به معامله در نظر گرفت، زمانی است که قیمت محدوده مقاومتی را شکسته و پس از گذشت مدتی، به آن پولبک میزند. خرید در محدوده حمایتی که از تبدیل محدوده مقاومتی شکل گرفته از معتبرترین مناطق خرید به حساب میآید. بنابراین این بازه زمانی و این مکان میتواند ایدهآل و معتبر باشد.
در حالت دوم نیز میتوان هنگامی که قیمت هنوز اقدام به شکست محدوده مقاومتی نکرده، سفارش خرید را ارسال کرد. در این بخش تریدر با بررسی شرایط موجود مانند حجم مناسب، اخبار مثبت و سایر موارد، اقدام به ورود به معامله میکند. توجه داشته باشید که در این حالت، ریسک معامله نسبت به حالتی که در هنگام پولبک وارد معامله میشوید، بیشتر است. بنابراین باید این انتظار را نیز داشته باشید که ممکن است قیمت محدوده مقاومتی را نشکند و همچنان در زیر آن حضور داشته باشد.
انواع سطوح مقاومت و حمایت
همانطور که پیشتر نیز عنوان شد، محدودههای حمایتی و مقاومتی متناسب با نوع ترسیم، به دستهبندیهای مختلفی تقسیم میشوند. جالب است بدانید تحلیلگران تکنیکال دائما با این مناطق در نمودارهای ترسیمی خود مواجه هستند و سعی میکنند مناطق ارزنده را کشف و تعیین کنند. در ادامه به معرفی انواع این محدودهها خواهیم پرداخت.
محدوده حمایتی و مقاومتی افقی
همانطور که گفتهشد، بهترین و قویترین نوع محدودههای تشکیلشده، از نوع افقی هستند. در واقع هر چه این شب کمتر باشد، سطح قدرت آن بیشتر خواهد بود. این دسته از سطوح معمولا به شیوهای ایجاد میشوند که در آنها بارها نمودار قیمتی در یک قیمت مشخص به دام افتاده و توان عبور و خارج شدن از آن را ندارد. این خط بارها مورد آزمایش توسط دارایی قرار گرفته تا بالاخره و پس از ایجاد موقعیت مناسب، این خط پرقدرت شکسته شود.
محدوده حمایتی و مقاومتی صعودی
اگر محدودهای در معاملات ترسیم شود که در آن قیمتهای کف و سقف دائما در حال افزایش باشند، میگوییم محدوده مورد نظر ما شکل و شمایل صعودی دارد. در این حالت باید شرایط و حالاتی رخ دهد تا بگوییم این محدوده صعودی است. در وهله اول باید قیمتهایی که دارایی نسبت به آنها واکنش میدهد چه در سقف و چه در کف صعودی باشد. این محدودهها اگر به یکدیگر متصل شوند، یک محدوده صعودی را تشکیل میدهند.
محدوده حمایتی و مقاومتی نزولی
در طرف مقابل، محدودهای تحت عنوان حمایت و مقاومت نزولی نیز وجود دارد که از قیمتها در آن روند نزولی دارد. به عبارتی در این حالت شیب محدوده رو به پایین و نزولی است. اگر سقفها و کفها دائما در حال کاهش باشند، محدودهای نزولی تشکیل شده که در آن قیمت در یک موقعیت مکانی خاص حرکت میکند.
بررسی روانشناسی محدودههای حمایتی و مقاومتی
روانشناسی در معاملات یک رکن بسیار مهم است. روانشناسی معاملات باعث میشود تریدر بتواند آسیبها و نقاط قوت برنامهی معاملاتی خود را کشف و از آن در جهت بهبود روند خود استفاده کند. این روانشناسی برای ابزار حمایت و مقاومت نیز کاربرد دارد. بدین منظور از این پارامتر در ۳ حالت:
مدت زمان باقیماندن دارایی در آن محدوده
میزان حجم معاملات
نحوه انجام معاملات استفاده میشود.
در ارتباط با عامل نخست، باید بدین صورت عنوان کرد که هرچه یک دارایی مدت زمان بیشتری در یک محدوده حمایتی یا مقاومتی قرار داشته باشد، اعتبار این محدوده بیشتر است. به عنوان مثال اعتباری که یک محدوده در مدت زمان یک ماه بدست میآورد بسیار بیشتر از اعتبار محدودهای است که در ۴ روز ایجاد میشود.
عامل بعدی، حجم معاملات است. هرچه حجم در منطقهی مورد نظر بیشتر باشد، نشان از اعتبار بیشتر محدوده دارد. به عنوان مثال اگر یک محدوده حمایتی داشته باشیم و در این محدوده حجم زیادی رد و بدل شود، نشان از آن دارد که خریداران تمایل بیشتری به خرید و حضور در بازار دارند. این موضوع در حالت عکس و برای فروشندگان نیز اعتبار دارد.
در حالت سوم، نحوه انجام معاملات و چگونگی ایجاد آن مهم است. در واقع گارد معاملهگران نسبت به منطقهی مورد نظر حائز اهمیت بوده و باید این نگاه بررسی شود. در این حالت میتوان میزان قدرت معاملهگران، پتانسیل منطقه برای حرکت به سمت مورد نظر، حرکت ناگهانی و … مشخص میشود. بنابراین بسیار مهم است هر ۳ پارامتر بیانشده به دقت مورد بررسی قرار بگیرد تا سرمایهگذار با اطمینان مناسب و کافی، اقدام به حضور در بازار معاملاتی کند.
ارتباط محدودههای حمایتی و مقاومتی با حجم معاملات
حجم معاملات، یک فاکتور بسیار مهم در تعیین روند حرکت قیمت و محدودههای حمایتی و مقاومتی است. حجم انجام معاملات میتواند معاملهگران در بازار را ترغیب به حضور در بازار کرده و همین موضوع موجب حجم زیادی از متقاضیان یا عرضهکنندگان میشود. اگر به علم تحلیل تکنیکال آشنا باشید، حتما مطالعه کردید و به کرات دیدهاید که پس از ایجاد حجم زیاد، حرکات نوسانی و قدرتمند زیادی در نمودار قیمتی مشاهده میشود. این حجم زیاد ناشی از حضور معاملهگران در بازار بنا به اخبار یا دلایل دیگر است.
محدودههای حمایتی و مقاومتی نیز متناسب با حجم دریافتی نوساناتی را انجام میدهند. در بسیاری از محدودهها، حجم زیاد باعث شکستهشدن آن از سمت بالا یا پایین شده و این موضوع محدوده مورد نظر را به محدودهای دیگر تبدیل میکند. بنابراین حتما در هنگام بررسی محدودهها، به دقت حجم معاملاتی را بررسی نمایید. به احتمال زیاد متوجه این موضوع خواهید شد که هنگام شکست سطح مورد نظر، حجم معاملاتی زیاد و قابل قبولی در بازار ایجاد شده است.
نتیجه گیری حمایت و مقاومت در فارکس چیست و نحوه معامله در حمایت و مقاومت
همانطور که مشاهده کردید در این مقاله به بررسی محدودههای حمایتی و مقاومتی پرداختیم. این محدودهها از ارکان اصلی تشکیل علم تکنیکال بوده و به عنوان یک رکن اساسی و غیر قابل حذف در تحلیل معاملهگران استفاده میشود. بدون آگاهی به این محدودهها نمیتوان مناطق ورود یا خروج از معامله را تشخیص داد. بنابراین یکی از مهمترین و اصلیترین مواردی که یک تحلیلگر قبل از ورود به بازار باید با آن آشنا شود، محدودههای حمایتی و مقاومتی است.
در این مقاله سعی کردیم به صورت کامل و جامع، این محدودهها را توضیح و آنها را برای شما کاربران گرامی تشریح کنیم. سعی کنید بار دیگر این مطالب را مشاهده و آنها را به دقت مطالعه نمایید. به طور قطع مسلط بودن به این موارد باعث میشود به خوبی بتوانید این محدودهها را شناسایی و از آنها در معاملات خود استفاده نمایید. تمرین زیاد باعث میشود به خوبی با انواع این محدودهها در داراییهای مختلف آشنا شوید.
در پایان امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید و اطلاعات کافی و ارزشمندی را از آن کسب کرده باشید. شما میتوانید سایر مقالات تولید شده توسط تیم دانشکده بورس را مطالعه و اطلاعات ارزندهای از بازارهای مالی کسب کنید.