سهام شناور چیست؟

سهام شناور چیست

دانشکده بورس در این مطلب آموزش رایگان بورس به بررسی سهام شناور چیست میپردازد.

سهام شناور (Floating stock) یکی از سهم‌های رایج در بازار بورس است که به دلیل سوددهی کوتاه‌مدت مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است. در حال حاضر برای انجام معاملات و تحلیل سهام بورسی نیاز دارید که با درصد Floating stock یک شرکت آشنایی داشته باشید و اصول محاسبه آن در بازار بدانید.

برای کسب درآمد بالا از این نوع سهم‌ها باید بدانید که بهترین سهام شناور شرکت کدام است و حداکثر و حداقل آن چگونه تعیین می‌شود. همچنین با عنوان‌های Floating stock بالا و پایین، شاخص Floating stock و تاثیر آن بر بازارهای مالی آشنایی داشته باشید.

منظور از سهام شناور چیست؟

Floating stock یا سهام شناور آزاد (Free Float) یکی از المان‌های مهم در تابلوخوانی معامله‌گران بازارهای بورس است که تاثیر زیادی در معامله روزانه آن‌ها دارد. Floating stock در واقع به میزان سهام قابل عرضه توسط سهامداران یک شرکت اشاره می‌کند. این سهامداران در هر شرکت به دو نوع عمده و عادی فعالیت می‌کنند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

 

سهامداران عمده یک شرکت

سهامداران عمده سهامدارانی هستند که برای دوره‌های بلند مدت روی سهام شرکتی سرمایه‌گذاری کرده‌اند و مالک بیش از ۵ درصد سهام آن شرکت هستند. این سهامداران می‌توانند افراد حقیقی یا حقوقی باشند که با در اختیار داشتن سهام خود تقریبا نقش مالکیت بر روی شرکت را داشته باشند. این افراد معمولا سهام خود را نمی‌فروشند که به آن‌ها سهامداران سهام بالا نیز می‌گویند.

 

سهامداران عادی یک شرکت

این سهامداران افراد حقیقی یا حقوقی هستند که کمتر از ۵ درصد کل سهام یک شرکت را تحت مالکیت دارند و آن را در شرایط مختلف در بازار بورس خریداری کرده‌اند که به آن‌ها سهامداران Floating stock یا سهامداران پایین می‌گویند. آن‌ها بر تصمیمات مدیریت شرکت تاثیر دارند؛ اما مدیریت اصلی شرکت نیستند. این سهامداران معمولا به دنبال کسب سود از سهام شرکت هستند و برای همین خیلی راحت سهام خود را خرید و فروش می‌کنند.

بهترین سهام شناور شرکت کدام است؛ Free Float بالا یا پایین؟

وقتی یک شرکت سهامی عام وارد بازار بورس می‌شود، بخشی از سهام خود را به صورت سهام عمومی عرضه می‌کند که به آن Floating stock می‌گویند. مسئله Floating stock برای خریداران بسیار مهم است که قبل از انجام معامله و خرید اوراق بهادار به درصد آن در شرکت توجه می‌کنند. برای این‌که بدانید Free Float بالا یا پایین کدام یک خوب است می‌توان به مدت زمان سرمایه‌گذاری آن توجه کرد.

هر چه مدت زمان شناور بودن یک معامله زیاد باشد، می‌توان معاملات زیادی را روی آن انجام داد که نقد شوندگی آن را نیز زیاد می‌کند. در این حالت تعداد سهامداران خرد زیاد می‌شود و هیجانات بازار روی روند معاملات تاثیر دارد. همچنین احتمال این‌که سهامداران با مدت زمان شناور بالایی دارایی خود را نفروشند، زیاد می‌شود.

اما اگر میزان شناوری دارایی شرکتی پایین باشد، احتمال ریسک و نوسان معاملات آن بالا خواهد بود و خرید و فروش این نوع دارایی‌ها مشکل‌ساز می‌شود و سرمایه‌گذاران به دلیل ریسک زیاد آن علاقه چندانی به خرید و فروش این نوع سهام ندارند. در نتیجه این نوع سهام با حجم کم و نوسانات بالا در بازار عرضه می‌شوند.

 

بهترین سهام شناور بازار بورس

طبق مطالب ذکر شده متوجه شدید که Floating stock تاثیر زیادی در نقدینگی و کارایی بازار دارد و برای همین به اندازه خوبی در بازار وجود دارند. معمولا هر کدام از Free Float ویژگی‌های خاصی دارند که انتخاب بهترین آن‌ها را کمی مشکل می‌کند. به عنوان مثال Floating stock بالا نوسانات زیادی در بازار دارد و Free Float پایین باعث خشک شدن کل سهم و ایجاد مشکلاتی در معامله می‌شود؛ بنابراین انتخاب این‌که کدام یک از آن‌ها بهترین سهام است، کمی مشکل خواهد بود.

در این خصوص باید بیان کرد که در صورتی ۲۰ الی ۳۵ درصد سهام کل یک شرکت شناور و آزاد باشد، می‌تواند به عنوان بهترین Floating stock آن شرکت معرفی شود؛ زیرا در این حالت نوسانات ارزش سهام شرکت متعادل شده و به تغییرات آن در بازار می‌توان اعتماد کرد. در حال حاضر در بازار ایران حداقل ۵ درصد Free Float وجود دارد؛ اما برای حداکثر آن هیچ سقفی را در نظر نگرفته‌اند.

بهترین سهام شناور

حداقل و حداکثر Free Float چقدر است؟

تمام شرکت‌ها برای حداقل سهام شناور خود محدوده مشخصی را تعیین کردند که این رقم ۵ درصد است؛ اما برای حداکثر آن رقم مشخصی تعیین نشده است و هر شرکتی مطابق با تصمیمات هیئت‌مدیره خود برای آن سقف خاصی را در نظر می‌گیرد. با این وجود هر کدام از سهامداران راهبردی یا عمده می‌توانند تمام سهام خود را با رعایت شرایط و ضوابط خرید و فروش به صورت خرده در بازار عرضه کنند. لذا با این کار می‌توانند میزان Floating stock شرکت خود را افزایش دهند.

 

چگونه سهام شناور آزاد یک شرکت را محاسبه کرد؟

برای محاسبه Free Float یک شرکت باید کل ارزش سهام آن را در نظر گرفت. بعد از آن لازم است تعداد سهامداران عمده را مشخص و ارزش سهام هر کدام از آن‌ها را در شرکت تعیین نمود، بعد از آن مجموعه ارزش سهام سهامداران عمده را از ارزش کل سهام شرکت کم کرد. رقم به دست آمده همان Free Float است که میزان آن را می‌توان به صورت درصدی محاسبه نمود.

 

تاثیر سهام شناور آزاد بر قیمت هر سهم شرکت

شرکت‌هایی که Floating stock آن‌ها کمتر از ۲ درصد است، معمولا از لیست شرکت‌های بورس حذف می‌شوند که این قانون در تمام بازارهای بورس جهان حاکم است؛ بنابراین شرکتی که نمی‌خواهد کمتر از یک‌چهارم کل سهم خود را در اختیار مردم قرار دهد، باید از لیست شرکت‌های بورسی حذف شود؛ و بالعکس.

حال اگر شرکتی Free Float زیادی داشته باشد در این صورت سریع‌تر و زودتر با عرضه راحت‌تر در بازارهای مالی می‌تواند سهامداران خرد و عمده زیادی را جذب کند. در این نوع شرکت‌ها هیئت‌مدیره و تصمیم‌گیران آن نمی‌توانند قیمت دارایی را به راحتی دستکاری یا تغییر کنند.

اما اگر شرکتی تعداد Free Float کمی داشته باشد با تصمیم‌گیری هر یک از مدیران و تصمیم‌گیران شرکت می‌توان به راحتی تغییراتی را در آن ایجاد کرد؛ یعنی در این گروه شرکت‌ها نظرات مدیران در امور و سرنوشت شرکت دخیل هستند و می‌توانند شرکت را به راحتی به سمت اهداف مورد نظر خود سوق دهند. در شرکت‌هایی با Floating stock کم می‌توان به راحتی قیمت بازار را در دست گرفت و در آن نوسانات قیمت کاذب ایجاد کرد. همچنین سهامداران با شایعه‌پراکنی می‌توانند مردم را برای خرید یا فروش سهام این شرکت ترغیب کنند.

شرکت‌هایی که درصد سهام شناور بالایی دارند، با خرید یا فروش هر سهم، قیمت سهام به راحتی تغییر نمی‌کند؛ زیرا در آن تعداد سهامداران و حجم معاملات زیاد است و برای همین قیمت هر سهم به راحتی نوسان نمی‌کند.

شاخص سهام شناور آزاد

شاخص سهام شناور آزاد چیست؟

شاخص‌ها یکی از معیارهای رکود یا رونق اقتصادی در بازارهای مالی بورس هستند که می‌توانند وضعیت کلی بازار را به کمک آن بررسی کرد. همچنین معامله‌گران یا فعالان بازار سرمایه می‌توانند به واسطه شاخص، تغییرات احتمالی آتی در قیمت سهام را پیش‌بینی کنند. لذا می‌تواند یک روند خوب برای مدیریت و پیش‌بینی بازار باشد.

در بازار Free Float نیز شاخص یکی از معیارهای مهم است که میزان تغییرات اعمال شده در یک یا چند متغیر را در یک بازه زمانی خاص با اعدادی نمایش می‌دهد. برای محاسبه آن مانند محاسبه شاخص کل اقدام می‌کنند، با این تفاوت که به جای استفاده از سهام کل منتشر شده در وزن‌دهی تنها از Free Float کمک می‌گیرند. شاخص سهام شناور را برای بررسی و ردیابی رفتار قسمتی از بازار استفاده می‌کنند و می‌تواند میزان نقدشوندگی آن را افزایش دهد.

تاثیر Free Float بر حباب قیمتی

رابطه تنگاتنگی بین Free Float با قیمت حبابی وجود دارد. به طوری که شرکت‌های بزرگ با سرمایه زیاد پتانسیل کمتری برای رشد در آینده دارند و ریسک سرمایه‌گذاری در آن‌ها کمتر است. حال اگر شرکتی سرمایه کم داشته باشد می‌تواند در آینده با پتانسیل بیشتری سرمایه خود را زیاد کند که ریسک آن نیز بیشتر می‌شود؛ بنابراین هر چه شرکت بزرگ‌تر باشد، حباب قیمتی در آن کمتر بوده و راحت‌تر می‌توان در آن سرمایه‌گذاری کرد.

چگونه سهام شناور شرکتی را پیدا کنیم؟

شما برای مشاهده Floating stock هر شرکتی به سایت مدیریت فناوری بورس تهران (TSETMC) مراجعه کنید و در آن با جستجوی نماد بورسی مورد نظر خود تابلو مربوط به آن مشاهده کنید. دقت کنید در این سایت Free Float نمادهای فرابورسی اعلام نمی‌شود که شما برای مشاهده آن‌ها باید به سایت کدال به آدرس codal.ir مراجعه کنید. در این سایت اطلاعات مهم تمام شرکت‌ها به صورت ۳ ماهه آخر منتشر شده است.

نتیجه‌گیری سهام شناور چیست

سهام شناور یا سهام شناور آزاد یکی از سهم‌های رایج در هر شرکتی است که در اختیار عموم مردم قرار دارد و سهامداران در آن به صورت جزئی یا خرد فعالیت می‌کنند. این نوع سهامداران در تصمیمات شرکت دخیل نیستند و نمی‌توانند در سرنوشت شرکت تغییراتی ایجاد کنند.

سهامدارانی که به عنوان سهام‌دار خرد معرفی می‌شوند، معمولا افراد حقیقی یا حقوقی هستند که سهام خود را برای کوتاه مدت خریداری کرده و قصد دارند سرمایه خوبی را به دست بیاورند. در واقع تنها هدف آن کسب درآمد از این نوع سرمایه‌گذاری‌ها است و به دنبال دخیل در امور سرنوشتی شرکت نیستند. حال اگر در هر شرکتی ۲۰ الی ۳۵ درصد Floating stock وجود داشته باشد می‌توان سرمایه‌گذاری در آن معقول به نظر برسد.

در این نوع شرکت‌ها نوسانات قابل مدیریت بوده و می‌توان به صورت متعادل در بازار حضور پیدا کرد. برای محاسبه شاخص Floating stock از تکنیک‌هایی استفاده می‌کنند که می‌تواند در سرنوشت ارزش شرکت موثر باشند و به کمک آن سهامداران تغییرات قیمتی دارایی خود را در آینده پیش‌بینی کنند.

 

امتیاز مطلب:
5/5

اشتراک مطالب :

ارسال مطالب جدید به ایمیل شما

برای مشاهده مطالب جدید سایت ایمیل خود را در کادر زیر وارد و ثبت نمایید

دیدگاهتان را بنویسید

آموزش پیشنهادی دانشکده بورس

مطالب پربازدید

ورود / ثبت نام

لطفا جهت ورود به حساب کاربری یا ثبت نام
شماره تماس خود را وارد نمایید