بورس چیست؟  |  راهنمای جامع بازار بورس

بورس چیست؟

دانشکده بورس در این مطلب آموزش رایگان بورس به بررسی مفهوم بورس چیست میپردازد.

طی سالهای گذشته و با افزایش نرخ تورم و گران شدن سطح عمومی قیمت ها، افراد متوجه شده اند که دیگر کار کردن به تنهایی نمی تواند پاسخگوی نیاز های مالی انها باشد و باید راه های جدید برای کسب درآمد و حفظ قدرت خرید خود نیاز دارند.

یکی از بهترین راه های ممکن برای کسب درآمد های جدید و حفظ قدرت خرید و ارزش پول سرمایه گذاری در بازار های مالی از جمله بورس می باشد.

در این مقاله می خواهیم به شناخت کامل و تخصصی از بورس و بازار های مالی برسیم .

بورس چیست ؟

بورس یک بازار مالی است که شما در آن می توانید به خرید و فروش انواع اوراق بهادار مانند سهام، اوراق مشارکت، اوراق تسهیلات مسکن و … بپردازید

در واقع بورس به محلی گفته میشود که نقدشوندگی یک دارایی خاص در آن بالا باشد و مردم مشغول معامله یک دارایی در آن باشند.

قطعا در زندگی روزمره خود اصطلاحاتی مانند بورس طلا، بورس لاستیک یا … را شنیده اید.

به عنوان مثال می توان گفت شهر آستانه اشرفیه در شمال کشور به عنوان بورس بادام زمینی کشور شناخته میشود؛

چرا ؟

به دلیل اینکه افراد بسیار زیادی در آن منظقه مشغول خرید و فروش بادام زمینی هستند.

یا در مثال دیگر خیابان ناصرخسرو تهران به عنوان بورس دارو شناخته میشود چراکه در آنجا افراد بسیار زیادی مشغول خرید وفروش دارو هستند و دارو در آن منطقه از نقدشوندگی بالایی برخوردار است.

پس به طور کلی می توان گفت بورس به محلی گفته میشود که در آن یک یا چند دارایی خاص از نقدشوندگی بسیار بالایی برخوردار باشد و افراد بسیار زیادی در آن مشغول به معامله آن داریی باشند.

بورس اوراق بهادار چیست ؟

بورس اوراق بهادار یک بازارمالی تخصصی است که مردم در آن به معامله انواع اوراق بهادار مانند سهام و … مشغول هستند و اوراق بهادار در این بازار از نقدشوندگی بسیار بالایی برخوردار است .

بازار مالی چیست ؟

بازارهای مالی یکی از انواع بازارهای سرمایه گذاری هستند که در آنها خبری از خرید و فروش دارایی و کالاهای فیزیکی نیست و دارایی ها صرفا به صورت اوراق و کاغذی قابل معامله میباشند.

بازار مالی (Financial Market)  هر بازاری است که در آن معامله دارایی‌ها صورت می‌گیرد. به عنوان مثال، بازار سهام که درآن سهام شرکت‌های مختلف داد و ستد می‌شود، یکی از انواع بازار مالی است. بازارهای مالی برای هر اقتصاد روبه رشد و کشورهای توسعه‌یافته، یک ابزار حیاتی برای عملکرد مناسب اقتصادی و تامین مالی بنگاه‌ها محسوب می‌شود.

چرا باید سرمایه گذاری کنیم ؟

قطعا طی سال های گذشته و با وجود تورم بیش از حد در اقتصاد مشورمان متوجه شده اید که اگر هیچ کاری نکنید و دست روی دست بگذارید قطعا به مرور زمان ارزش پولتان از بین خواهد رفتت و قدرت خریدتان را از دست میدهید؛ لذا باید به فکر چاره ای باشید تا جلوی بی ارزش شدن سرمایه تان ار بگیرید.

بدون شک می توان گفت سرمایه گذاری تنها راه اصولی و واقعی برای حفظ ارزش پول شما است.

سرمایه گذاری به این معنا است که شما از لذت خرج کردن پول در کوتاه مدت میگذرید و آن را در یک بازار خاص با خدف کسب سود و افزایش قدرت خرید نگهداری میکنید .

دقت کنید که هر خریدی را نمی توان سرمایه گذاری در نظر گرفت و برای زسیدن به نتیجه ایده آل باید دارایی درستی را برای خرید و نگهداری پولتان انتخاب کنید .

به طور مثال می توان بازار های زیر را محل امنی برای سرمایه گذاری اصولی نام برد :

املاک و مستغلات، طلا ، سهام، کسب وکار، کامودیتی ها و….

در واقع سرمایه گذاری اصولی به شما کمک میکند تا از کار کردن برای پول بی نیاز شوید و به جایی برسید که پول و سرمایهتان برای شما کار کند و این یعنی رسیدن به آزادی مالی که آرزوی هر انسانی است .

راهنمای جامع بازار بورس

چرا بورس ؟

بورس نیز یکی از بهترین بازار های مالی برای سرمایه گذاری است که اگر آن را بلد باشید می تواند با سرعت بسیار زیادی شما را به آزادی مالی برساند.

اگر مقایسه ای بین بازدهی بازار های مختلف ازجمله املاک، طلا، دلار، بانک وبورس بیاندازید متوجه خواهید شد که بورس با اختلاف بسیار زیادی، بیشترین بازدهی را طی 30 سال گذشته داشته است.

البته باید توجه کنید که این سود جذاب، با ریسک بسیار زیادی همراه است و اگر به دنبال سود جذاب بورس هستید، قبل از هر چیز باید ریسک های آن را پذیرفته باشید.

مزایای بورس چیست ؟

  1. نقدشوندگی بسیار بالا
  2. راحتی انجام معاملات
  3. تنوع ابزار های مالی
  4. سود بیشتر نسبت به سایر بازار ها
  5. بدون محدودیت در مبلغ سرمایه گذاری
  6. شفافیت قیمت ها
  7. خرید دارایی مولد
  8. کمک به صنعت و اقتصاد کشور
  • نقدشوندگی بسیار بالا

به جرئت می توان گفت که بالاترین میزان نقدشوندگی در بین کلیه بازار ها مربوط به بورس است به طوری که شما اگر همین الان تصمیم به نقد کردن دارایی های بورسی خود بگیرید تنها ظرف مدت یک روز پول نقد حاصل از فروش در حساب بانکی شما خواهد بود.

  • راحتی انجام معاملات

انجام معاملات بورسی صفرتاصد به صورت اینترنتی و در پنل کاربری شما انجام می شود و شما نیاز به مراجعه به هیچ محل خاص یا انجام دادن کار خاصی ندارید. یعنی شما میتوانید در منزل، محل کار یا … تنها با در دست داشتن یک موبایل یا لپ تاپ معاملات خود را انجام دهید .

  • تنوع ابزار های مالی

شما در بورس محدود به یک دارایی خاص نیستید و حق انتخاب بسیار گسترده ای دارید؛ به عنوان مثال می توانید از بین اوراقی مانند سهام، اسناد خزانه اسلامی، اوراق مشارکت، اوراق صکوک، اوراق تسهیلات مسکن، صندوق های سرمایه گذاری و… هر کدام را که میخواهید به هر میزان که دوست دارید خرید کنید.

در این صورت میتوانید به بهترین شکل ممکن ریسک خود را مدیریت کنید و تقسیم سرمایه را به درستی انجام دهید .

  • سود بیشتر نسبت به سایر بازار ها

همانطور که در بالا گفته شد طی 30 سال گذشته بورس نسبت به سایر بازار های سرمایه گذاری با اختلاف بسیار زیادی بیشترین بازدهی و سود را به همراه داشته است و چون یک دارایی مولد محسوب میشود از این به بعد نیز میتوناد اینچنین باشد.

  • بدون محدودیت در مبلغ سرمایه گذاری

شما هیچ محدودیت برای مبلغ سرمایه گذاری در بورس ندارید به این معنا که کف یا سقف خاصی برای سرمایه مدنظر نیست.

با حداقل 500 هزارتومان میتوانید شروع بع سرمایه گذاری کنید .

  • شفافیت قیمت ها

قیمت دارایی های مختلف در بورس به صورت لحظه ای قابل مشاهده است و کلیه خریداران و فروشندگان میتوانند به صورت کاملا شفاف از آن مطلع شوند و اقدام به معامله کنند.

  • خرید دارایی مولد

انواع دارایی های قابل معامله در بورس، مولد محسوب میشوند به این معنا که هم ارزش خود را حفظ میکنند و هم به صورت دوره ای تقسیم سود میکنند و ثروت جدیدی برای سرمایه گذاران بورسی خلق میکنند.

مانند سود سالیانه ای که شرکت های بورسی پرداخت میکنند یا سود های دوره ای که در سایر اوراق بهادار وجود دارد .

  • کمک به صنعت و اقتصاد کشور

بورس تنها بازاری است که در آن سرمایه شما مستقیما وارد چرخه تولید و صنعت کشورمان میشود و شما با سرمایه گذاریتان کمک چشمگیری به رشد صنایع خواهید کرد و علاوه بر سودی که بدست می آوردی به رشد اقتصادی کشورتان نیز خدمت کرده اید و سرنایه تان را در مسیر درستی حرکت داده اید.

فلسفه بورس چیست ؟

بورس در واقع محلی است برای جمع سرمایه های خرد موجود در جامعه و هدایت آن به سمت خرید دارایی های مولد و سرمایه گذاری اصولی در صنایع و شرکت های معتبر توسط خانوار .

در این صورت مردم و خانوار می توانند یک سرمایه گذاری درست را داشته باشند و با خرید سهام یا سایر اوراق بهادار به ثروت خود اضافه کرده و کیفیت بالاتری از زندگی را تجربه کنند و در طرف دیگر شرکت ها و صنایع میتوانند با استفاده از سرمایه مردم فرآیند تامین مالی خود را انجام دهند و کسب و کار را توسعه داده و روز به روز بزرگ تر و قدرتمند تر شوند.

تاریخچه بورس


تاریخچه بورس در دنیا 

تاریخچه پیدایش واژه بورس در جهان به قرن پانزدهم میلادی باز می‌گردد. در آن زمان، بازرگانان و کسبه‌ شهری در شمال غربی بلژیک، در مقابل خانه‌ بزرگ‌زاده‌ای به نام «واندِر بورس» جمع می‌شدند و به خریدوفروش کالاهای خود براساس حراج می‌پرداختند. پس از آن تاریخ به تدریج مکان‌هایی که افراد در آنجا به حراج کالاها مبادرت می‌کردند، توسعه یافته و شکل مسقف به خود گرفت. جالب است بدانید که اولین بورس اوراق بهادار جهان در اوایل قرن هفدهم میلادی در شهر آمستردام هلند تشکیل شد. همچنین کمپانی هند شرقی، اولین شرکتی بود که سهام خود را در آن عرضه کرد.

تاریخچه بورس در ایران

تاریخچه مطالعات اولیه درباره تأسیس بورس در ایران، به سال ۱۳۱۵ هجری شمسی برمی‌گردد. در این سال، فردی بلژیکی به نام «ران لوترفِلد» پس از انجام مطالعات گسترده درباره‌ تأسیس بورس در ایران، اساسنامه‌ داخلی بورس را تهیه و به مسئولان ایرانی ارائه کرد. اما با توجه به شرایط آن زمان و وقوع جنگ جهانی دوم، عملاً موضوع تأسیس بورس در ایران بیش از ۲۵ سال به تأخیر افتاد. بالاخره در سال ۱۳۴۱، کمیسیونی در وزارت بازرگانی تشکیل و موافقت‌‌نامه‌ اولیه تأسیس بورس در این کمیسیون تنظیم شد. در اواخر همان سال هیئتی به سرپرستی دبیرکل بورس بروکسل برای مشارکت در راه‌اندازی بورس ایران، به کشورمان دعوت شدند. نهایتا در سال ۱۳۴۵ قانون تشکیل بورس اوراق بهادار در مجلس تصویب و برای اجرا به بانک مرکزی ابلاغ شد.

مزایای بورس

فرابورس چیست ؟

فرابورس، مشابه بورس اوراق بهادار تهران، بازاری برای معامله اوراق بهادار است که البته نسبت به بورس تهران دارای شرایط ساده‌تری برای پذیرش شرکت‌هاست و انواع متنوعی از اوراق بهادار با روش‌های مختلف در این بازار قابل معامله هستند.

به طور کلی معامله در فرابورس تفاوت خاصی نسبت به بورس برای سرمایه گذاران و معامله گران ندارد و خرید و فروش  در هر دو به یک شکل انجام میشود.

بازار پایه بورس چیست ؟

بازار پایه از جمله بازارهای فرابورس است که جهت درج و نقل‌وانتقال سهام شرکت‌هایی است كه بر اساس الزام بند ب ماده 99 قانون برنامه پنجم توسعه، مشمول ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار بوده و امكان پذیرش دریکی از بازارهای بورس یا فرابورس را ندارند، راه‌اندازی گردیده است. 

در بازار پایه، تابلوها به سه رنگ زرد، نارنجی و قرمز دسته‌بندی شده‌اند که دامنه نوسان سهام شرکت‌های مورد معامله در این سه تابلو به ترتیب 3%±، 2%± و 1%± است. لازم به ذکر است که بر اساس قوانین جدید، اگر صف خرید یا فروش در سه روز متوالی و در یک سو باشد و در انتهای هر جلسه معاملاتی حداقل 0.00002 تعداد سهام شرکت معامله شود، در روز کاری بعد، دامنه نوسان تابلوهای زرد، نارنجی و قرمز افزایش خواهد یافت.

به طور کلی شرکت هایی در بازار پایه پذیرش  میشوند که ویژگی های مورد نیاز برای پذیرش در بورس و فرابورس را ندارند؛ لذا می توان گفت سرمایه گذاری در سهام شرکت هایی که در بازار پایه قرار دارند ریسک بیشتری نسبت به سهام شرکت های بورسی و فرابورسی دارد .

بورس کالا چیست؟

در بازار بورس کالا معمولاً کالاهای خام و فرآوری نشد‌ه مانند فلزات، محصولات پتروشیمی، سیمان، محصولات کشاورزی و… دادوستد می‌شوند. البته به تازگی خودرو نیز به لیست کالاهای قابل معامله در بورس کالا اضافه شد‌ه است. بزرگ ترین مزیت این بازار، نظارت بر قیمت‌های عرضه و تقاضا است که  که تمامی تولیدکنندگان، مصرف‌کنندگان و تجار کالا با حضور این نهادها، از مزایای قوانین و مقررات حاکم بر بورس برخوردار می‌شوند.

مهم‌ترین کالاهای عرضه شده در بورس کالا

مهم‌ترین کالاهای عرضه شده در بورس کالا که بازدهی چشمگیری را برای سرمایه‌گذارارن به ارمغان آورده‌اند، مواردی از قبیل زیر هستند:

  • محصولات صنعتی و معدنی:

شامل گروه مس، سرب، روی، فولاد، آلومینیوم، سنگ آهن و…

  • فلزات گرانبها:

مانند طلا، سکه و شمش طلا

  • فرآورده‌های نفتی:

همچون قیر، روغن، عایق رطوبتی و…

  • محصولات پتروشیمی:

مانند پلیمر و شیمیایی

  • محصولات کشاورزی:

شامل طیف گسترده‌ای از مواد غذایی همچون برنج، پسته و زعفران، مرغ و جوجه یک روزه، ذرت و دانه‌های روغنی، پنبه و زیره و…

بورس انرژی چیست ؟

بورس انرژی نوعی از بورس کالا است که امکان انجام معاملات حامل‌های انرژی مانند نفت، گاز، برق و سایر حامل‌های انرژی و اوراق بهادار مبتنی بر این کالاها را فراهم می‌کند. همانند سایر بورس‌ها، خریداران و فروشندگان در بورس انرژی به دادوستد می‌پردازند تا در فضایی رقابتی، قیمت‌ حامل‌های انرژی به تعادل برسد.

چطور وارد بورس شویم ؟

برای شروع سرمایه گذاری در بورس لازم است تا 3 مرحله اصلی زیر را طی کنید:

1- ثبت نام سجام و دریافت کد بورسی

2- ثبت نام کارگزاری و دریافت نام کاربری و رمز عبور پنل

3- ورود به سامانه کارگزاری و اقدام به معامله

سجام چیست ؟

شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به منظور ارائه خدمات زیرساختی یکپارچه و فراگیر به فعالان بازار سرمایه و همچنین ایجاد درگاه واحد خدمات دهی به تمامی ارکان این بازار (نهادهای مالی، ناشران و علی الخصوص سرمایه‌گذاران حقیقی و حقوقی)، اقدام به راه‌اندازی سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) نموده است. با ثبت نام در این سامانه، هر شخص تنها با یک بار شناسایی و ثبت اطلاعات امکان برخورداری از کلیه خدمات بازار سرمایه را خواهد داشت و در هیچ یک از مراجعات خود به نهادهای مالی اعم از کارگزاری، صندوق‌های سرمایه گذاری، شرکت‌های تامین سرمایه و … نیاز به احراز هویت مجدد نخواهد داشت. همچنین کلیه مطالبات و عایدی نقدی در بازار سرمایه به شماره حساب اعلام شده از سوی هر شخص در سجام، واریز خواهد شد.

کد بورسی چیست ؟

کد بورسی شناسه‌ای هویتی و پیش‌نیاز هر شخص حقیقی و حقوقی برای خرید و فروش سهام در بورس است. این کد معمولا از سه حرف نام خانوادگی و 5 عدد تصادفی تشکیل شده، برای هر فرد تنها یک بار صادر می‌شود و کاملا منحصر به فرد است. برای دریافت کد بورسی باید با استفاده از اپلیکیشن تاپ، ابتدا مراحل ثبت نام و احراز هویت سجام را انجام دهید تا این کد صادر شود. پس از صدور کد بورسی، می‌توانید از خدمات بازار سرمایه استفاده کنید.

کارگزار بورس کیست ؟

شرکت کارگزاری یکی از نهادهای مالی است که با مجوز از سازمان بورس و اوراق‌بهادار، به صورت قانونی در بازار بورس فعالیت می‌کند. این شرکت‌ها واسطه‌ای بین خریداران و فروشندگان هستند و به معامله اوراق‌بهادار و کالاها می‌پردازند. هدف اصلی کارگزاری بورس تسهیل معاملات در بورس است و در ازای این خدمات، کارمزد دریافت می‌کند.

همان‌طور که گفته شد، کارگزاری بورس واسطه‌ای بین خریداران و فروشندگان است و می‌تواند در لحظه، معاملات زیادی را با کارمزد معقول و با سرعت بالا انجام دهد. همچنین اطلاعات دقیقی از تعداد و قیمت این معاملات را در اختیار مشتریان و سایر افراد قرار می‌دهد. بنابراین، وجود کارگزاری‌ها باعث افزایش شفافیت بازار بورس می‌شود.

برای فهم بهتر کار کارگزار و شرکت کارگزاری، تصور کنید که هر سهامدار مجبور باشد بدون هیچ واسطه‌ای (در اینجا شرکت کارگزاری) معاملات خود را انجام دهد. در این صورت، مشکلات زیادی به وجود خواهد آمد و هرج و مرج غیرقابل کنترلی ایجاد می‌شود. زیرا خریداران و فروشندگان نمی‌توانند به راحتی همدیگر را پیدا کرده و معاملات خود را با قیمت منصفانه و معقول انجام دهند. همچنین نقل و انتقال سهام و پول نقد با مشکل مواجه خواهد شد و احتمال وقوع مشکلاتی مثل عدم انجام تعهدات افزایش می‌یابد.

بنابراین؛ هدف کارگزاری‌ها ایجاد بازاری کارآمد و شفاف برای معاملات اوراق بهادار است

 

نکته بسیار مهم این است که کلیه فعالیت های شما در بازار سرمایه از طریق کارگزار انجام میشود، پس کارگزار نقش بسیار مهم و حیاتی در سود معاملاتتان دارد و اگر کارگزار مناسبی را انتخاب نکنید ممکن است در معاملاتتان دچار مشکل شوید و زیان ببینید.

تاریخچه بورس

ویژگی های کارگزاری مناسب :

  • سرعت بالا انجام معاملات

  • اعطا اعتبار معاملاتی

  • نرخ بهره پایین در اعتبارات

  • تخفیف کارمزد معاملات

  • باشگاه مشتریان

  • دارای مجوز فعالیت در بازار مشتقه ، صندوق های سرمایه گذاری، کالا و…

معرفی سایت های پرکاربرد در بورس تهران 

  • Tsetmc.com

این سایت به نوعی تابلو بورس تهران شناخته می شود و اطلاعات کلیه معاملات اعم از قیمت ها، حجم معاملات، ارزش معاملات، سهام شناور، ارزش بازار و … در این سایت نمایش داده می شود.

نکته قابل توجه در این سایت این است که کلیه اطلاعات ذکر شده در تایم معاملات بورس به صورت زنده به روزرسانی می شوند .

به طور کلی سایت tsetmc به عنوان مرجع اصلی برای رصد کردن اطلاعات بازار سرمایه است .

  •  Codal.ir

سایت کدال معتبر ترین و مرجع اصلی انتشار کلیه صورت های مالی، گزارشات و هر گونه اطلاعاتی است که توسط ناشران (شرکتها بورسی) منتشر می شود تا به اطلاع سهامداران و فعالان بازار بورس برسد.

اگر می خواهید در بازار سرمایه فعال باشید و از وضعیت بنیادی شرمت ها مطلع شوید، حتما می بایست به طور منظم به کدال سر بزنید تا از اطلاعاتی که توسط شرکت ها منتشر می شود آگاهی کامل داشته باشیئ

سایت کدال بیشتر مورد استفاده تحلیلگران بنیادی قرار می گیرد.

  •  Fipiran.com

این سایت یکی دیگر از مراجع معتبر جهت رصد کردن اطلاعات مهم معاملات بورس تهران است

  • Tse.ir

سایت رسمی شرکت بورس تهران؛ که در آن می توانید علاوه بر بازار سهام دیده بانی از بازار اختیار معامله داشته باشید و ریز جزییات بازار بورس تهران را در آن دنبال کنید .

علاوه بر اطلاعات تابلو بورس تهران، در این سایت می توانید اخبار و رویدادهای مهم بورس را نیز دنبال کنید و بهتر است این سایت به طور منظم مورد مشاهده قرار دهید .

  • ime.co.ir

سایت رسمی بورس کالا؛ کلیه آمار و اطلاعات معاملات بورس کالا را می توانید از این سایت دنبال کنید .

اگر به دنبال آمار قیمت کالا های مختلف یا موارد مربوط به بورس کالا هستید، بدون شک این سایت معتبر ترین مرجع برای شما است.

دیده بان بورس کجاست؟

دیده بان اصلی بورس که به نوعی همان تابلو بازار به حساب می آید همان سایت TSETMC است.

کلیه فعالان حرفه ای بازار سرمایه به طور منظم و روزانه این سایت را چک می کنند تا از تغییرات مهمی که در بازار رخ می دهند اعم از نوسانات قیمت، تغییرات حجم معاملات، تغییرات ترکیب سهامداران، فعالیت اشخاص حقیقی و حقوقی بازار و … به طور کامل آگاه شوند.

اگر شما نیز می خواهید در بورس به صورت حرفه فعال باشید و مخصوصا اگر به نوسان گیری در این بازار علاقه دارید می بایست روزانه به این سایت سر بزنید و به کمک علم تحلیل تابلوخوانی آن را تحلیل و بررسی کنید .

انواع اوراق بهادار قابل معامله در بورس :

سهام:

سهام یا Stock به‌نوعی برگه بهادار گفته می‌شود که تصدیقی بر مالکیت دارنده آن بر سهم مشخصی از شرکت سهامی خاص یا سهامی عام، درآمدها و دارایی‌های آن است.

برای درک بهتر این مفهوم، فرض کنید سرمایه شرکتی را به ۱۰۰۰ قسمت مساوی تقسیم کرده‌ایم. در این صورت، شرکت دارای ۱۰۰۰ سهم است و اگر یکی از سهامداران مالک ۲۰ سهم باشد، ۲ درصد از سهام شرکت به وی تعلق می‌گیرد. در این مفهوم، سهام به مجموعه‌ای از اوراق بهادار یا چند سهم گفته می‌شود.

لازم به ذکر است که سهام یک شرکت سهامی عام می‌تواند به‌راحتی در بورس معامله شود و مالک آن‌ ثابت نباشد. این در حالی است که سهام شرکت سهامی خاص همان‌طور که از نام آن پیدا است، به عده‌ای خاص تعلق دارد. سهامداران هردو شرکت با خرید سهام در پروژه‌ها و سود و زیان شرکت (به نسبت میزان سهم خود از شرکت) شریک خواهند بود.

اوراق درآمدثابت:

اوراق درآمد ثابت نوعی از ابزار های مالی و اوراق بدهی منتشر شده در بورس است که انواع مختلفی دارد که به طور مثال می توان به اوراق مشارکت، اسناد خزانه اسلامی و … اشاره کرد.

این اوراق ریسک تقریبی صفر و بازدهی مشخصی دارند؛ نرخ بازدهی این اوراق بایکدیگر متفاوت است و در برخی از موارد می تواند از نرخ بهره بانکی نیز بیشتر باشد

اوراق گواهی سکه:

خرید سکه از بورس، یکی از مطمئن‌ترین و امن‌ترین روش‌های سرمایه‌گذاری است و این امکان را برای سرمایه‌گذاران فراهم می‌کند تا با هر مقدار سرمایه و فارغ از نگرانی‌های ناشی از نگهداری فیزیکی، برای خرید سکه اقدام کنند.عرضه سکه در بورس کالا از سال ۱۳۹۴، به‌کمک ابزار گواهی سپرده کالایی، صورت گرفت. گواهی سپرده سکه طلا، پس از خرید، قابلیت انتقال به غیر یا معامله در بازار ثانویه را دارد.  این ابزار سرمایه‌گذاری در بورس کالا، با هدف ایجاد شفافیت و کشف قیمت رسمی سکه و همچنین ایجاد تنوع در سبد ابزارهای مالی، راه‌اندازی شده‌است.

صندوق های سرمایه گذاری:

صندوق های سرمایه گذاری یکی از بهترین روش های سرمایه گذاری غیرمستقیم در بازارهای مختلف هستند که برخی از صندوق ها نیز در بورس قابل معامله اند.

صندوق های سرمایه گذاری هرکدام طبق اساسنامه خود اقدام به سرمایه گذاری می کنند برای مثال انواع سرمایه گذاری در صندوق می تواند شمل سهام، اوراق درآمدثابت، طلا، املاک و مستغلات باشد

قراردادهای آتی و اختیارمعامله:

قرارداد های آتی و قراردادهای اختیارمعامله به عنوان بازار مشتقات شناخته می شوند.

در بازار مشتقه دارایی ها معامله نمی شوند بلکه قراردادهایی معامله می شوند که بر روی یک یا چند دارایی خاص نوشته شده اند .نکته مهم این قرارداد ها این است که تاریخ سررسید مشخصی دارند و زمان انجام معامله را به آینده انتقال میدهند.

بازار مشتقه ابزاری است که به سرمایه گذاران کمک می کند تا نسبت بازار های سنتی، سود بیشتری بدست آورند و ریسک خود را مهار کنند.

چطور می توانم در بورس سود کنم و درآمد داشته باشم ؟

کسب درآمد و رسیدن به سود در بورس به 2 شکل انجام می شود :

1- گرفتن سود سالیانه شرکت ها (DPS)

شرکت های بورسی مانند هر شرکت دیگری با هدف کسب درآمد و رسیدن به سود مشغول به فعالیت هستند.

در انتهای سال مالی، شرکت اقدام به برگزاری مجمع عادی عمومی سالیانه می کند و در آنجا سود هر سهم مشخص می شود و در مورد سود نقدی پرداختی به هر سهم تصمیم گیری می کنند.

و سود معین شده به طور نقدی به حساب بانکی سهامداران واریز می شود.

این روش یکی از روش های اصولی و قدیمی کسب سود از سرمایه گذاری در بورس است که با ریسک بسیار پایینی همراه است؛ چراکه علاوه بر اینکه سهام شما محفوظ باقی می ماند می توانید از سود نقدی سالیانه شرکت نیز بهره مند شوید.

2- نوسانگیری در بازار و سود گرفتن از رشد قیمت سهام

دومین روش کسب سود و رسیدن به درآمد جدید در بورس، نوسانگیری از قیمت ها در بازار است .

به این معنا که شما می توانید سهام را در قیمت های پایین خریداری کرده  و هر موقع که قیمت سهام رشد کرد، در سقف قیمت اقدام به فروش آ ن کنید .

از مزایا این روش می توان به کسب سود در کوتاه مدت اشاره کرد و اینکه ممکن است با نوسان گیری سود بیشتری بدست آورید .

اما در نظر داشته باشید همان طور که می تواند بسیار جذاب و پرسود باشد در عین حال ریسک بسیار زیادی دارد چراکه ممکن از بازار خلاف جهت پیش بینی شما حرکت کند و شما با زیان مواجه شوید.

کارمزد معامله در بورس چقدر است ؟

جمع این کارمزد خرید برابر با ۰.۰۰۳۷۱۲ از ارزش معامله و کل کارمزد فروش برابر با ۰.۰۰۸۸ از ارزش معامله است که روی هم می‌شود ۰.۰۱۲۵۱۲ از ارزش معامله. اگر بخواهیم جمع کارمزد خرید و فروش را به صورت درصد بیان کنیم، می‌توان گفت مجموع کارمزد خرید و فروش تقریبا برابر با ۱.۲۵ درصد از ارزش کل معامله است.

البته لازم به ذکر است که این  مقدار کارمزد مربوط به معاملات سهام است و در سایر موارد مانند معاملات صندوق های سرمایه گذاری، اوراق درآمد ثابت، اختیار معامله و … این درصد کارمزد کاملا متفاوت است

آیا معامله و کسب سود در بورس مالیات دارد؟

شما در معاملات بورس هیچگونه مالیاتی علاوه بر کارمزدی که در بالا به آن اشاره شد پرداخت نمی کنید و جمع کل کارمزد و مالیات های معامله در بورس همان 1.25 درصد است.

آیا همه فعالان بازار به سود می رسند؟

طبق پژوهش های انجام شده در بین فعالان بازار مالی در سراسر دنیا، بیشتر از 90 درصد فعالان بازار های مالی در نهایت با زیان از بازار خارج می شوند و تنها کمتر از 10 درصد افراد در این بازار ها به موفقیت می رسند و می توانند لذت رسیدن به آزادی مالی را تجربه کنند.

چرا؟

بدون شک فعالیت در بازارهای مالی نیز مانند هر حرفه دیگری نیازمند بدست آوردن دانش، مهارت و تجربه مورد نیاز است؛ این در حالی است که اکثر افراد بدون بدست آوردن مهارت های مورد نیاز اقدام به سرمایه گذاری و معامله می کنند؛ آنها بازار را دست کم می گیرند و در نهایت با شکست مواجه می شوند.

بدیهیست که اگر شما هم قبل از شروع سرمایه گذاری اقدام به آموزش دیدن و کسب مهارت و تجربه نکنید، سرانجام خوبی در بازار نخواهید داشت و با زیان سنگینی مواجه خواهید شد.

لذا توصیه می شود قبل از اینکه سرمایه خود را وارد کنید، اقدام به کسب مهارت هایی مانند تابلوخوانی، تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و … کنید تا به تسلط برسید و سپس اقدام کنید.

چطور در بورس موفق شویم ؟

برای رسیدن به موفقیت در بورس و سایر بازارهای مالی و تجربه دسترسی به آزادی مالی شما باید به 3 مهارت زیر مسلط شوید :

1- تحلیل

(تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی، تابلوخوانی و…)

برای اینکه معاملات موفقی در بورس و بازارهای مالی داشته باشید قبل از هرچیزی باید تحلیل درستی از بازار داشته باشید تا بتوانید بهترین قیمت ها برای خرید و فروش راتشخیص دهید.

تحلیل بازار های مالی در دنیا به 2 نوع اصلی تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی تقسیم شده است.

تحلیل تکنیکال مهارت بررسی نمودار قیمت ها است، تحلیلگران تکنیکال با بررسی نمودار قیمت دارایی ها و تحلیل گذشته نمودار می توانند آینده قیمت ها را بررسی و پیش بینی کنند.

جالب است بدانید که تحلیل تکنیکال مهارتی است که در کلیه بازارهای مالی کاربرد دارد، به عنوان مثال شما می توانید در بورس، فارکس، دلارو طلا و … از این مهارت برای پیش بینی آینده قیمت ها استفاده کنید.

اما تحلیل بنیادی کاملا متفاوت است، در تحلیل بنیادی با بررسی صورت های مالی و مدل های مختلف ارزشگذاری، ارزش ذاتی سهام شرکت های مختلف بورسی را می توانید حساب کنید و یک سرمایه گذاری امن و سودآور را در بلندمدت تجربه کنید.

تحلیل بنیادی در هر بازار متفاوت است، به این معنا که مدل تحلیل بنیادی در بورس کاملا با تحلیل بنیادی بازار رمزارز ها متفاوت است .

بورس

2- مدیریت سرمایه

مدیریت سرمایه یکی از مهم ترین مهارت های هر سرمایه گذار است؛ اگر می خواهید ریسک خود را کاهش دهید و بازدهی خود را افزایش دهید باید به مدیریت سرمایه مسلط باشید.

شما باید از میزان ریسک پذیری خود آگاه باشید و سبدتان را بر اساس میزان ریسک پذیریتان و  توقعی که از مقدار بازدی سبدتان دارید تنظیم کنید.

دارایی ها از دید مقدار ریسک احتمالی با یکدیگر بسیار متفاوت هستند به عنوان مثال ریسک سرمایه گذاری در طلا بسیار کمتر از سرمایه گذاری در سهام است و ریسک سرمایه گذاری در صندوق های درآمدثابت به مراتب کمتر از ریسک سرمایه گذاری در طلا است .

شما باید بتوانید سرمایه خود را بین دارایی های مختلف به وعی تقسیم کنید که مقدار ریسک سبدتان را به کمترین مقدار ممکن کاهش دهید و بازدهی خود را به ماکسیمم مقدار ممکن برسانید .

3 – روان شناسی معاملات

بدون شک یکی از بزرگترین نقاط ضعف هر معامله گر و سرمایه گذاری، در بخش روان شناسی معملات اوست.

احساساتی مثل ترس، اضطراب، خوشحالی، نگرانی، هیجان، ترس، طمع و … در طول مسیر معامله در بورس و سایر بازارهای مالی گریبان گیر شما می شوند و باعث می شوند شما در لحظه تصمیم هایی بگیرید که نتیجه مطلوبی برایتان ندارد.

مانند خرید و فروش های هیجانی و بی دلیل.

مثلا ممکن است شما در بورس سهام ارزشمند و فوق العاده ای خرید باشید ولی به دلیل یک یا چند روز صف فروش شدن آن دچار ترس بیش از حد شوید و سهام ارزشمند خودتان را با ضرر بفروشید و آن را از دست دهید؛ این ضرر به دلیل ضعف شما در روان شناسی معاملات است.

لازم به ذکر است تسلط به روان شناسی معاملات در کلیه بازار ها از جمله بورس، فارکس، رمزارز و.. لازم و ضروری است

برخی از اصطلاحات پرتکرار در بورس :

نماد معاملاتی:

نماد معاملاتی، نام مخففی است که در بازار بورس، کریپتو و فارکس برای هر شرکت، ارز دیجیتال یا جفت ارز در نظر گرفته شده است. بنابراین نماد ترکیبی از نام دارائی و صنعت حوزه فعالیت آن شرکت است.

حجم معاملات :

تعداد برگه سهمی که در یک روز کاری معامله شده است؛ این عدد می تواند مربوط به یک سهم خاص یا مربوط به کل بورس باشد.

ارزش معاملات :

ارزش کل (مبلغ) که در یک روز کاری در یک نماد خاص یا در کل بازار معامله شده است .

ارزش بازار : قیمت و ارزش کل یک نماد یا کل بازار . مثلا اگر ارزش بازار یک سهم 500 میلیارد باشد یعنی کل ارزش آن شرکت (صفرتاصد شرکت) 500 میلیارد تومان است .

اولین قیمت :

قیمت اولین معامله ای که بازار با آن شروع به کار می کند؛ راس ساعت 9 صبح .

آخرین قیمت :

قیمت آخرین معامله ای  که بعد از آن بازار بسته می شود؛ راس ساعت 12:30

بالاترین قیمت :

بالاترین قیمت معامله ای که یک نماد در طول یک روز معاملاتی تجربه میکند ( بالاترین قیمت معامله از ساعت 9 الی12:30)

پایین ترین قیمت :

پایین ترین قیمت معامله ای که یک نماد در طول یک روز معاملاتی تجربه میکند ( پایین ترین قیمت معامله از ساعت 9 الی12:30)

قیمت پایانی :

میانگینی از کل قیمت های معامله شده یک نماد در یک روزه کاری (البته این میانگین وزنی است)

دامنه نوسان :

ماکسیمم و مینیمم مقداری یک نماد در طول یک روز کاری می تواند نوسان کند، در صورتی که قیمت های پیشنهادی برای خرید بالاتر از سقف قیمت دامنه نوسان باشد سهم صف خرید می شود و در صورتی که قیمت های پیشنهادی برای فروش کمتر از دامنه نوسان مجاز در آن روز باشد، سهم صف فروش می شود .

لازم به ذکر است که دامنه نوسان در همه بازار های مالی وجود ندارد اما در بورس تهران با هدف کاهش ریسک و هیجان بازار مورد استفاده قرار گرفته است .

صف خرید :

زمانی که قیمت معامله به سقف دامنه نوسان برسد و هیچکس حاضر به فروش سهم نباشد و در تابلو بورس فقط سفارشات خرید وجود داشته باشد.

صف فروش :

زمانی که قیمت معامله به کف دامنه نوسان برسد و هیچکس حاضر به خرید سهم نباشد و در تابلو بورس فقط سفارشات فروش وجود داشته باشد.

کارگزاری :

نهاد مالی که به عنوان واسطه عمل میکند با هدف تسهیل انجام معاملات برای سرمایه گذاران و فعالان بورس

سبدگردانی :

یکی از روش های سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس که توسط شرکت های سبدگردان انجام می شود؛ سبدگردانی یک روش اختصاصی است و کارمزد بسیار بالایی دارد

صندوق سرمایه گذاری :

یکی دیگر از روش های سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس است که به صورت عمومی صورت می گیرد، به این معنا که صندوق می تواند سرمایه های خرد را از همه سرمایه گذاران جمع آوری کند و به صورت یکپارچه اقدام به مدیریت دارایی ها می کند.

کارمزد صندوق های سرمایه گذاری بسیار کمتر از سبدگردانی است .

حقیقی و حقوقی :

منظور از حقیقی ها اشخاص حقیقی هستند که بازار مشغول به فعالیت هستند و منظور از حقوقی اشخاص حقوقی و شرکت هایی هستند که در بورس فعالیت دارند.

تابلوخوانی :

علم تحلیل داده هایی که در تابلو بورس نمایش داده می شود با هدف تشخیص جریان پول هوشمند و شناسایی سهم هایی که در کوتاه مدت پتانسیل رشد و سوددهی دارند.

تحلیل تکنیکال :

علم تحلیل نمودار با هدف پیش بینی آینده قیمت دارایی ها که در کلیه بازار های مالی کاربرد دارد و بسیار زیاد مورد استفاده قرار می گیرد.

تحلیل بنیادی :

علم تجزیه و تحلیل صورت های مالی و ارزشگذاری سهام شرکت های بورسی.

نوسان گیری :

خرید سهام و کسب سود از نوسان قیمت؛ به این صورت که در قیمت های پایین اقدام به خرید می کنید و پس از رشد قیمت سهام آن را به فروش برسانید .

صورت سود و زیان:

یکی از صورت های مالی که بیانگر مقدار سود و زیان شرکت در یک دوره مالی است. عموما صورت سود و زیان شرکتهای بورسی هر فصل در سایت کدال منتشر می شود.

ترازنامه :

یکی از صورت های مالی که نشان دهنده مقدار دارایی ها، بدهی ها و حقوق صاحبان سهام شرکت در یک تاریخ مشخص است، عموما ترازنامه شرکتهای بورسی هر فصل در سایت کدال منتشر می شود.

EPS:

مقدار سودخالص هر سهم (حاصل تقسیم سود خالص به تعداد سهام شرکت)

DPS:

مقدار سود تقسیمی که در مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت به تصویب می رسد و به صورت نقدیبه حساب بانکی سهامداران واریز میشود ( در واقع DPS بخشی از EPS است که به صورت نقدی به سهامداران پرداخت می شود)

P/E:

حاصل تقسیم قیمت سهام به سود خالص هر سهم

P/S:

حاصل تقسیم قیمت سهام به فروش

امتیاز مطلب:
5/5

اشتراک مطالب :

ارسال مطالب جدید به ایمیل شما

برای مشاهده مطالب جدید سایت ایمیل خود را در کادر زیر وارد و ثبت نمایید

دیدگاهتان را بنویسید

آموزش پیشنهادی دانشکده بورس

مطالب پربازدید

ورود / ثبت نام

لطفا جهت ورود به حساب کاربری یا ثبت نام
شماره تماس خود را وارد نمایید